Inmeten

Alvorens er een goed 3D informatiemodel wordt gemaakt, kan het noodzakelijk zijn het gebouw goed in te meten. Bijvoorbeeld omdat bepaalde stukken missen of oude 2D tekeningen niet meer correct zijn. Het is uiterst belangrijk dat de informatie overeenkomt met de werkelijkheid. Wij meten het gebouw in met behulp van 3D laserscanning. Vanuit deze meting ontstaan een point cloud. Dit wordt de basis van het model.

Handmeting

Handmeting

Om een goed 3D informatiemodel te kunnen maken, met bruikbare informatie, is het noodzakelijk de as-built informatie goed in kaart te brengen. Dit kunnen wij doen middels het controleren van bestaande stukken in de werkelijkheid of vanuit blanco inmeten.

Hiervoor gebruiken wij een rolmaat, een afstandsmeter en een 360 graden camera.

Met deze informatie kunnen wij een 3D informatiemodel maken met correcte en relevante informatie.

Schouwrapport

Schouwrapport

Van elk gebouw dat we inmeten maken we allereerst een schouwrapport. Hier wordt het volgende in opgenomen:

  • Locatie/situatie
  • Belangrijke punten
  • Omschrijving van de opzet van het gebouw
  • Een fotocollage

Het schouwrapport geeft u als opdrachtgever en onze tekenaars snel een correct beeld van het gebouw.

Pointcloud

Pointcloud

Om tot een goed 3D informatiemodel te komen dient het gebouw goed in kaart te worden gebracht. Als oude 2D tekeningen niet meer correct zijn of zelfs ontbreken biedt de point cloud uitkomst.

Voor het inmeten van het gebouw maken we gebruik van de ‘ouderwetse’ rolmaat en daarnaast maken wij gebruik van een laserscanner. Dit laatste resulteert in de point cloud. Dit is een kopie van het gebouw, op 2 mm nauwkeurig. Vanuit de point cloud modelleren wij het 3D informatiemodel, ook wel digital twin genoemd.

De modellen worden beheerd in BLDNG360, een platform welke door onze opdrachtgevers gebruikt kan worden voor o.a. facilitymanagement, MJOP’s, sensoren, Remote Surveillance systemen en andere koppelingen.

Menu