Categorie: Nieuws

Waarom bestaande panden digitaliseren?

Waarom worden bestaande panden gedigitaliseerd?

Wanneer panden gedigitaliseerd zijn, is het mogelijk om zonder locatiebezoek toch alle informatie over een pand in te zien. Het digitaliseren gebeurt als volgt: met behulp van Revit-software wordt point cloud data omgezet in een Building Information Model (BIM). Dit Building Information Model geeft een 3D-weergave van het pand. Dit is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar zorgt er ook voor dat er geen miscommunicatie ontstaat en dat alle betrokkenen over dezelfde feiten beschikken. Het is noodzakelijk om alle elementen van het pand te modelleren zodat ze samenkomen in het model. Zodra alle elementen in het model zijn verwerkt, kunnen er data aan deze elementen worden toegevoegd. Dit kunnen zowel hard coded data zijn als links naar databases of websites.

Wie heeft er baat bij?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Voor iedereen die iets te maken heeft met het desbetreffende pand is het zinvol om te weten welke assets er zijn en gunstig om deze zichtbaar te hebben.

Stakeholders zijn:

  • Facility
  • Assetmanagement
  • Eigenaars
  • Aannemers

Voor welke organisaties is het bedoeld? 

  • Sportscholen
  • Retailers
  • Horecaondernemingen
  • Woningbouwcorporaties
  • Gemeenten/overheidsinstellingen
  • Aannemers

Hoe wordt de informatie gedeeld?

Wij delen onze informatie via BLDNG360. Dit is een platform waar 2D-tekeningen en 3D-modellen inzichtelijk worden gemaakt. Ook de data die aan deze modellen zijn gekoppeld, worden op eenvoudige wijze weergegeven. Het platform is web-based en toegankelijk voor alle stakeholders. Ook niet-technische stakeholders kunnen gemakkelijk de juiste informatie van het platform halen.

Dit is Crew-B

Crew-B is in 2018 opgericht door vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam met als afstudeerrichting Architectonische Techniek. Voor onze eindscriptie, die we hebben afgerond binnen Crew-B, hebben we onderzoek verricht naar de voordelen van BIM in de exploitatiefase van een gebouw. Kort nadat de onderneming was gestart, haalden we onze eerste klant binnen: Basic-Fit. In nauwe samenwerking met Basic-Fit hebben we een plan opgesteld voor de digitalisering van al hun panden. Dit gebeurt aan de hand van BIM-modellen.

Crew-B legt de focus op de exploitatiefase van een gebouw, wat meteen ook de kostbaarste fase is in de levensduur van een pand. De kosten van een gebouw kunnen grofweg als volgt worden onderverdeeld: 10% ontwerpkosten, 100% bouwkosten en 500% exploitatiekosten. Maar juist aan het beperken van de grootste kosten, de exploitatiekosten, wordt relatief weinig gedaan. En daar komt Crew-B om de hoek kijken. Door de digitalisering van bestaande panden maken wij inzichtelijk hoe de exploitatiekosten aanzienlijk kunnen worden verminderd.

Bent u de beheerder van een grote vastgoedportefeuille en denkt u baat te hebben bij een digitalisering van uw panden, vraag dan vrijblijvend een gesprek aan. Wij komen ons verhaal graag persoonlijk toelichten. Het prijskaartje voor een dergelijk proces is gunstiger dan u zou verwachten!

Menu